Kunnen kinderen ook ketogeen of koolhydraatarm eten?
Ja zeker! Sterker nog, heel graag zelfs!
Helaas denken nog steeds heel veel mensen dat het nuttigen van veel koolhydraten noodzakelijk is, zeker voor kinderen, die nog in de groei zijn. Maar denk er eens over na, als veel koolhydraten zo slecht zijn voor jouzelf als volwassene, waarom zou dat dan wel goed zijn voor jouw kind? Al die aandoeningen die veroorzaakt worden door te veel koolhydraten (diabetes/hart-envaatziekten/hoge bloeddruk/darmklachten/reuma/etc.), is dat iets waar jij jouw kind een verhoogd risico op wilt geven? Nee toch?!
Kinderen kunnen een grotere hoeveelheid aan koolhydraten nog beter verwerken, in tegenstelling tot volwassenen. Dit komt mede doordat volwassenen al zo veel (te veel) koolhydraten hebben geconsumeerd dat ons lijf vaak insulineresistent is geworden. Maar dat kinderen het beter kunnen verwerken, betekend niet dat het daarom een goed idee is om het ze wel in overvloed te geven.
Baby’s worden in staat van ketose geboren. De 9 maanden lang die zij in de baarmoeder zichzelf ontwikkeld hebben, tot een daadwerkelijk mens, hebben zij geen behoefte of noodzaak gehad aan een grote hoeveelheid koolhydraten. Ook in de periode van borstvoeding krijgen zij pure onbewerkte voedingsstoffen binnen. En in die 9 maanden in de baarmoeder, maar ook daarna, groeien en ontwikkelen zij zelfs heel goed toch?!
Maar hoe krijgen ze dan alle belangrijke voedingsstoffen (vitamines & mineralen & bouwstenen) binnen?
Alle belangrijke voedingstoffen die jouw kind nodig heeft zijn te halen uit groenten/fruit/vetten/noten/eieren/etc..
Waar zitten denk jij meer goede stoffen in, in bijvoorbeeld een ei of in tarwe? Als je zorgt dat jouw kind veelzijdig eet, dan komt jouw kind echt niets te kort. Wederom, als het goed is voor jou, hoe kan het dan slecht zijn voor jouw kind?
Hoeveel koolhydraten “mag” of “moet” mijn kind per dag eten?
Bij kinderen hoef je in principe niet heel strikt te berekenen hoeveel gram koolhydraten zij exact per dag moeten of mogen nuttigen. Als je tussen de 20 en 75 koolhydraten op een dag zit is dat perfect.
Probeer dus dat die koolhydraten vooral afkomstig zijn uit groenten, rood fruit, noten, zaden, etc..
Maar een grotere hoeveelheid vetten kan toch nooit goed zijn?
In tegendeel juist, één van de voordelen van gezonde vetten, is juist dat zij helpen om vitamines (A, D, E en K) beter op te kunnen nemen. Omega-3-vetzuren zijn nodig voor een gezonde oog- en hersenontwikkeling. Deze zijn onder andere te vinden in ongebrande-ongezouten noten, kokosolie, olijfolie, zaden, eieren, vette vis.
Ook zorgen de vetten voor een goede bron van energie, waardoor jouw kind de hele dag lekker kan spelen en leren.
Veel mensen denken helaas nog steeds dat kinderen te dik worden van vet eten, echter zijn het juist de suikers (koolhydraten) die dit veroorzaken.
Veel kinderen die koolhydraatarm of ketogeen eten voelen zich heel veel beter, hierbij een greep uit de voorbeelden die de kinderen zelf aangeven en de ouders ook opmerken:
– meer energie
– veel meer concentratievermogen
– vrolijker/ beter humeur
– genieten meer van eten
– minder stres en gevoelens van angst
– een veel beter gebit (denk aan gaatjes, tandsteen, tandplak) dit wordt vooral door de tandartsen opgemerkt 😉
Als jouw kind gewend is om wel veel bewerkte koolhydraatrijke voeding te eten, dan is het natuurlijk even wennen om dat niet meer te doen. Maar eigenlijk geven vrijwel alle kinderen, nadat zij hier aan gewend zijn de voorkeur aan koolhydraatarm/ketogeen eten, simpelweg omdat zij zich er zo veel beter door voelen!
Er zijn natuurlijk meerdere manieren om jouw kind ook koolhydraatarm/ketogeen te laten gaan eten. Dit kan van de ene op de andere dag, maar het is ook niet erg om dit in kleine stapjes te doen. Begin bijvoorbeeld door fruitsappen om te wisselen voor een stuk fruit te eten met een glas water, of door 1 boterham te vervangen voor een zelfgemaakt ketogeen of koolhydraatarm brood (of lekkere wafels of pannenkoeken!)
Wil jij hier hulp, begeleiding en meer tips voor? Neem dan contact met mij op, dan kijk ik graag met jullie mee!
Ga het gesprek aan en neem je kind mee in deze reis!
Als jouw kind ineens uit het niets andere dingen te eten krijgt en de dingen die jouw kind gewend is om te eten ineens niet meer “mag”, dan is de kans op weerstand uiteraard vrij groot aanwezig. Ga daarom met jouw kind het gesprek aan, leg op een manier die jouw kind begrijpt uit, welke dingen je wilt veranderen in de voeding en leg vooral ook uit waarom.
Vraag jouw kind ook om mee te denken, maak er bijvoorbeeld (afhankelijk van de leeftijd) een leuk spelletje van! Laat jouw kind een lijst maken met allemaal dingen die hij/zij lekker vindt en ga die lijst stap voor stap af om samen te bepalen of dit koolhydraatarm is. Of laat jouw kind mee bepalen in wat er morgen op het menu staat. Als jouw kind toch te veel koolhydraatrijke dingen uitzoekt, kijk dan of je een goede passende vervanger kan vinden, of maak zelf een lijst met bijvoorbeeld 10 opties en laat jouw kind daar uit kiezen.
Wat geef je dan mee naar school?
Een aantal dingen die je heel makkelijk mee kan geven in de lunchtrommel zijn:
– zelfgemaakt brood of crackers met lekker beleg
– blokjes kaas
-plakjes worst
– gekookt eitje
-Groenten omelet
-rauwkost (plakjes komkommer, tomaatjes, paprika reepjes)
-zelfgemaakte ontbijtkoek of een plakje cake
-wat ongebrande-ongezouten nootjes
-pannenkoeken/poffertjes/wafels
Belangrijk voor thuis:
Zorg dat er altijd dingen in huis zijn die jouw kind makkelijk zelf kan pakken. Denk bijvoorbeeld aan wat blokjes kaas of plakjes worst, ongebrande-ongezouten nootjes, rauwkost. Wij zijn gewend om vaak te bepalen hoeveel een kind moet eten, of wanneer het genoeg heeft gehad. Maar de meeste kinderen (er zijn uiteraard uitzonderingen) kunnen heel goed zelf bepalen wanneer zij honger hebben en wanneer zij genoeg hebben gegeten. Uiteraard is het wel handig om in de gaten te houden dat ze niet vlak voor de gezamenlijke maaltijd zich al vol eten aan andere dingen.
Geef je kind ook gerust regelmatig wat ketogeen/koolhydraatarm snoepgoed, het moet tenslotte wel “leuk” blijven! Denk hierbij aan zelfgemaakte slagroom met rood fruit, of pannenkoeken/wafels/poffertjes, een stukje mct chocolade, maak samen lekkere koekjes of cake, etc..
In “Hét Ultieme Ketogeen kookboek” staan heel veel heerlijke recepten voor onder andere brood/crackers, snoepgoed, pannenkoeken, wafels, cake, ontbijtkoek en nog veel meer!
Ook ben ik momenteel druk aan het werk om een “ketogeen snoepgoed special” uit te brengen, houdt dit dus zeker in de gaten 😉