Ketogriep?
Als je jezelf een beetje verdiept hebt in ketogeen eten dan ben je waarschijnlijk wel eens de term “ketogriep” tegengekomen.
Maar wat is dat, hoe komt dat en hoe kom je er vanaf?
Wat is ketogriep?
Ketogriep is iets wat veel mensen ervaren als zij de overstap maken naar een ketogeen leefstijl.
Het komt vaak voor dat mensen zich een beetje misselijk kunnen voelen, of een weeïg gevoel in hun maag, hoofdpijn ervaren, zich slap voelen, vermoeid, snel geïrriteerd en prikkelbaar zijn, opvliegers ervaren of het juist veel koud hebben, etc.
In principe de meest voorkomende verschijnselen van griep.
Hoe komt dat?
De oorzaak van die verschijnselen is dat je lichaam letterlijk aan het afkicken is van een suikerverslaving.
Ook als je al weinig producten nam met toegevoegde suikers, heeft je lichaam alsnog veel te verduren gehad met de grote hoeveelheid koolhydraten die in je lichaam alsnog werden omgezet naar suikers.
Zie het als een drugsverslaafde die van het 1 op het andere moment helemaal stopt met drugs, of een roker met roken, die gaat daar ook niet moeiteloos doorheen.
Je lichaam heeft even de tijd nodig om er aan te wennen dat er niet meer standaard zo veel suikers aanwezig zijn en dat het een andere manier zal moeten gaan vinden om toch voldoende energie tot zijn beschikking te hebben.
Voordat je lichaam dit accepteert zal het vaak eerst in protest gaan met de bovenstaande verschijnselen.
Hoe kom je er vanaf?
Sommige mensen hebben geluk en die ervaren helemaal geen of weinig verschijnselen.
Mocht je er wel last van hebben, is het allereerst heel belangrijk om voldoende te drinken.
Drink bij voorkeur water of groene thee om goed gehydrateerd te blijven, bovendien helpt dit voor het afvoeren van afvalstoffen.
Het kan helpen om een tl Himalaya zout of zeezout toe te voegen aan een glas water of om een kopje sterke bouillon te nemen om je mineralen en zouten goed op peil te houden.
Geef in ieder geval niet toe aan de drang naar koolhydraatrijk voedsel, dit maakt het proces alleen maar langer en moeilijker.
Zorg dat je lichaam voldoende gezonde vetten en eiwitten krijgt zodat de omschakelig naar vetverbranding i.p.v. suikervebranding makkelijker gaat.
Kan je het ook voorkomen?
Of je het helemaal kan voorkomen, verschilt heel erg per persoon, ieder lichaam werkt en reageert tenslotte anders.
Maar er zijn wel een aantal dingen, die kunnen helpen om het proces van de overschakeling, makkelijker te laten verlopen en de shock voor je lijf wat minder heftig te maken.
Het kan sowieso al een groot verschil maken, om ervoor te kiezen, niet van de 1 op de andere dag volledig over te stappen op een ketogeen leefstijl.
Begin bijvoorbeeld door eerst alle grote koolhydraat bronnen zoals brood/pasta/rijst te schrappen uit je voeding.
Dit kan je eventueel ook in etappes doen, door het eerst te halveren en vervolgens steeds een beetje minder te nemen.
Ga niet minder eten maar ga anders eten.
Neem i.p.v. de brood/pasta/rijst extra groenten en eventueel een extra stukje vlees, of maak zelf koolhydraatarme crackers of brood.
Stop ook alvast met gesuikerde dranken en andere dranken die veel koolhydraten bevatten zoals bijvoorbeeld melk, drinkyoghurt etc..
Gaat dat allemaal goed en voel je je prima?
Stop dan met het eten van fruit waar veel koolhydraten in zitten (banaan/mango/etc.) en vervang dit door een kleinere hoeveelheid rood fruit of blokjes kokosnoot.
Met de bovenstaande geleidelijke aanpassingen ben je eigenlijk al wel zo ver om op volledig ketogeen over te stappen.
Hoe lang je over de aanpassingen wilt doen is geheel aan jou en zou ik laten afhangen van hoe jij je voelt.
Het kan bijvoorbeeld zijn, dat je na 1 week al zo ver bent.
Maar voel je niet slecht als je er voor kiest om er wat langer over te doen.
Aanpassingen in je voedingspatroon kunnen een permanente verbetering bieden op jouw kwaliteit en plezier van jouw leven, een paar weken meer of minder is die investering zeker waard!
En waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig is? 😉
Eén reactie
Pingback: